Zef Skiroi
Giuseppe Schirò (Arbërisht: Zef Skiroi; Piana dei Greci, August 10, 1865 – Napoli, February 17, 1927) was an Arbëreshë neo-classical poet, linguist, publicist and folklorist from Sicily. His literary work marked the transition to modern Albanian literature in Italy.
After completing the Arbëreshë Seminar of Palermo, he studied law. In the first period of his creativeness, Skiroi treated the patriotic tradition of Arbërisht literature. Author of the poem "Mili and Hajdhia". Other works of his are "Songs of Liktor", "In a foreign country," "Folk songs of Albania".
He supported the local Mafia boss Francesco Cuccia for mayor of Piana dei Greci in April 1922. Schirò was an unyielding opponent of Nicola Barbato, the socialist leader of the town. He publicly defended the Mafia administration of Cuccia several times, considering it "the most suitable for the peaceful development of the best qualities of its people," able to open "a new period in our history." In a speech from the balcony of City Hall, he praised Cuccia to have had the merit and the courage "to have done away with that red flag of socialism from our community."

This is an excerpt from the article Zef Skiroi from the Wikipedia free encyclopedia. A list of authors is available at Wikipedia.
The article Zef Skiroi at en.wikipedia.org was accessed 29 times in the last 30 days. (as of: 12/03/2013)
Images on Zef Skiroi
Preview image:
Original:
Search results from Google and Bing
1
>30
1
Giuseppe Schirò - Wikipedia, the free encyclopedia
For his descendant Giuseppe Schirò Di Maggio (born 1944), see Giuseppe Schirò Di Maggio. Giuseppe Schirò (Arbërisht: Zef Skiroi; Piana dei Greci, August 10, ...
en.wikipedia.org/wiki/Giuseppe_Schir%C3%B2
2
>30
2
Zef Skiroi - Wikipedia
Zef Skiroi lindi më 10 gusht të vitit 1865 në Horën e Arbëreshëvet në Sicili, ishte një poet gjuhëtar dhe gazetar Arbëresh i shquar. Shqiptar patriot, dijetar dhe ...
sq.wikipedia.org/wiki/Zef_Skiroi
3
>30
3
Zemra Shqiptare - Jahë Sadrija: Zef Skiroi (1865-1927) – Jeta dhe ...
11 Gusht 2012 ... Zef Skiroi dhe poema e tij, “Te dheu i huaj”! Zef Skiroi (1865-1927)- Jeta dhe vepra. Nga: Jahë Sadrija. Zef Skiroi është poeti më i madh i ...
www.zemrashqiptare.net/news/id_28781/Jah%C3%AB-Sadrija:-Zef-Skiroi-(1865-1927)-%E2%80%93-Jeta-dhe-vepra.html
4
>30
4
Zef Skiroi në kulturën e shkrimit shqip të shek. XVIII - (PDF)
Zef Skiroi në kulturën e shkrimit shqip të shek. XVIII. Hulumtuesi i apasionuar i arkivave, Musa Ahmeti, po befason gjithnjë e më shpesh rrethet intelektuale e ...
www.albanianorthodox.com/tekste/albanologji/Schiro.pdf
5
>30
5
Zef Skiroi - Guissepe Schiro | Peshku pa ujë
Zef Skiroi e filloi karrierën letrare në moshën nëntë vjeç me një vjershë atdhetare kushtuar Skënderbeut. Gjatë studimeve të para në seminarin italo-shqiptar në ...
www.peshkupauje.com/2010/06/zef-skiroi-guissepe-schiro
6
>30
6
Zef Skiroi - Zeri YT
Zef Skiroi u perket atyre shkrimtareve arbereshe,te cilet shenuan kthesen nga letersi arbereshe e tradites ne letresine bashkekohohe shqiptare ...
www.zeriyt.com/zef-skiroi-t39907.0.html
7
>30
7
Zef Skiroi - WDW - Who's Dated Who?
Zef Skiroi. Who's Dated Who feature on Zef Skiroi including trivia, quotes, pictures , biography, photos, videos, pics, news, vital stats, fans and facts.
www.whosdatedwho.com/tpx_6066993/zef-skiroi/
8
>30
8
Zef Skiroi | Facebook
Zef Skiroi is on Facebook. Join Facebook to connect with Zef Skiroi and others you may know. Facebook gives people the power to share and makes the world ...
www.facebook.com/zef.skiroi
9
>30
9
Zef Skiroi Profiles | Facebook
View the profiles of people named Zef Skiroi on Facebook. Join Facebook to connect with Zef Skiroi and others you may know. Facebook gives people the ...
www.facebook.com/public/Zef-Skiroi
10
>30
10
Zef Skiroi | Facebook
Zef Skiroi. 16 likes · 0 talking about this. ... About. Zef Skiroi. Giuseppe Schirò was merged with this page · Public Figure. 20 people like this topic. Wikipedia ...
www.facebook.com/pages/Zef-Skiroi/124171730960517?rf=114071865346216
Search results for "Zef Skiroi"
Google: approx. 39.000
Zef Skiroi in science
Zef Skiroi - Professional Experience,Email,Phone numbers ... - Yatedo
Everything you need to know about Zef Skiroi: Professional Experience, Educational ... Valdosta State University, INTA, Valdosta State University, Universidad ...
Zef Skiroi Categories - Who's Dated Who?
Zef Skiroi Categories. ... Do you like Zef Skiroi? .... Lebanese television actresses · List of: Lebanese stage actresses · List of: Al-Mustansiriya University alumni ...
Arbëreshë people - Wikipedia, the free encyclopedia
Giorgio-basta.jpg · Zef-Serembe.jpg · Giulio Variboba.jpg · Terenc-Toçi. ..... he registered at the Faculty of Law of the University of Naples, but the main focus of ...
Albanian literature - Wikipedia, the free encyclopedia
Graduated from a French college in Alexandria and the Geneva University, .... Zef Skiro (1865–1927) through his work Kthimi (Return), 1913, Te dheu i huaj (In ...
Hamit Xhaferi - South East European University
South East European University. a- A+ ... Zef Skiro Di Maxho, individualitet dhe krijues i fuqishëm. ... Zef Serembe-poet vitesh të stuhishme dhe vegimesh.
Amato Recognized For Her Commitment To Honors And ...
Apr 25, 2013 ... (Source: The Texas A&M University System) Dr. Nancy Amato, Unocal ... of Computer Science and Engineering at Texas A&M University, has been ... Dhimitër Kamarda · Zef Serembe · Zef Skiroi · Antonio Gramsci · Enrico ...
Zeečk పుjay טffičiel | Zef Skiro Di Maxho | Pages Directory | Facebook
Results from the Pages directory for ‎Zeečk పుjay טffičiel‎ - Zef Skiro Di Maxho. ... University. Zef Lush Marku -mjeksi. School. Zef Lush Marku Shkup. School ...
zef skiroi -- NeedleSeek
Zef Skiroi ( unit ). Answer Groups ... "Lublin is a charming medieval university city 164km ( 102 miles) southeast of Warsaw." 4). "Since the 16th century, Lublin ...
Albanian Language and Literature
Hans Tunman (1746-1778) - Swedish historian professor at the University of ... Zef Skiroi (1865-1927) - Italian eminent philologist with Albanian origin, Jokl and ...
Books on the term Zef Skiroi
Live to Tell: V.1 1944-1951 A True Story of Religious Persecution in Communist Albania
Live to Tell: V.1 1944-1951 A True Story of Religious Persecution in Communist Albania
Fr. Zef Pllumi, 2008
In 1944, Albania erupted in civil war. The communist party prevailed and acted quickly and brutally. By 1946, through executions, imprisonments, and mass banishments, the communists broke the back of Albania's freedom. A young Franciscan Catholic and man of heroic character in this time of inhumanity, Friar Zef Pllumi was arrested, brutally to...
Maria Zef (European Women Writers)
Maria Zef (European Women Writers)
Paola Drigo and Blossom Steinberg Kirschenbaum, 1989
Maria Zef was considered the farthest limit of verismo in contemporary Italian literature when it was first published in 1936. Like the great films to come after the war, Shoeshine and The Bicycle Thief, Paola Drigo's gritty novel portrays the struggle to come of age or even survive in a harsh environment. But its setting is more rural and its...
Political Independence With Linguistic Servitude: The Politics ...
Political Independence With Linguistic Servitude: The Politics ...
Samuel Gyasi Obeng, Beverly Hartford, 2002
... Gavril Dara (Junior), Anton Santori, Zef Serembe, Zef Skiroi, Kozmo Serembe, etc. Beci (2000) notes that the language variety used in their works is an archaic Tosk, which varies according to the dialectal features of their authors' regions of ...
Development of Google searches


Blog posts on the term
Zef Skiroi
Zef Skiroi - Guissepe Schiro | Peshku pa ujë
www.peshkupauje.com/2010/06/zef-skiroi-guissepe-schiro
Italianët në 1939: Ju tregojmë gazetat shqiptare në Itali | Monitori i Medias
Artikuj në media për median. Botohet nga Instituti Shqiptar i Medias (by moderatori)
monitorimedias.wordpress.com/2013/04/21/italianet-ne-1939-ju-tregojme-gazetat-shqiptare-ne-itali/
Agjencioni Floripress: Françesk Santori, Gavril Dara i Riu dhe Zef Serembe
floripress.blogspot.com/2012/06/francesk-santori-gavril-dara-i-riu-dhe.html
Mandala: De Rada dhe Zef Skiroijanë censuruar dhe manipuluar Shqiptarja.com 2013-04-13
Mandala: De Rada dhe Zef Skiroijanë censuruar dhe manipuluarlajm lajme
lajme.shqiperia.com/lajme/artikull/iden/1047356478/titulli/Mandala-De-Rada-dhe-Zef-Skiroijane-censuruar-dhe-manipuluar
Zef Serembe | Galaktika Poetike "ATUNIS"
Poetët janë paraprijës të agimeve zbardhëllim, janë muza dhe shpirti i ëndrrave shpresërim, janë fryma dhe muzikaliteti i fjalës shenjtërim, janë koloriti më i ndritshëm i qënësisë tonë qytetërim!
pegasiworldalbania.com/2013/01/11/zef-serembe/
IntervistË Me Shkrimtarin ArbËresh Xhuzepe Skiro Di Maxho - Malesia Forum - Këtu Flitet Shqip
Forumi Malsor
www.malesiaforum.com/showthread.php?t=8402
Poezia- Rrotullupë nga Zef Serembe-Koment për poezinë apo analizë letrare | Rapitful Shqip
Botuar 1860 , ishte në moshë 16 vjeçare, flet për fatin e atdheut, poashtu flet edhe për një luftë të hapur kundër turkut që ,,na la pa mëmëdhe‟‟. Në poezi paraqitet edhe vrulli i tij rinor dhe preokupimi i tij emocional shfaqet veçmas në dy strofat e para të poezisë.
rapitful.blogspot.com/2012/06/poezia-rrotullupe-nga-zef-serembe.html
Halil Bregasi :Jul Varibopa: Poeti i pare i talentuar arberesh! « Kosova tek AlbEmigrant
kosova.albemigrant.com/?p=19843
Dorëshkrimi shqip i Teodor Shkodranit nga viti 1210 - Zgjohu Shqiptar
Dorëshkrimi shqip i Teodor Shkodranit nga viti 1210
www.zgjohushqiptar.com/2013/05/doreshkrimi-shqip-i-teodor-shkodranit.html
Letërsia moderne në Shqipëri | Tirana Observer
www.tiranaobserver.al/2011/11/17/letersia-moderne-ne-shqiperi/
123